Ugo Mattei – Gemensam nytta
Expropriering är reglerat i lag så att den enskilde garanteras ersättning om hens mark tas i anspråk för andras syften. Men när stater eller kommuner säljer ut det som tillhör alla, och alltså även efterlevande släkten, då finns ingen motsvarande reglering.
I Gemensam nytta undersöker den italienske juridikprofessorn Ugo Mattei hur synen på det gemensamma förändrats från medeltiden till idag och visar hur centrala mänskliga behov och intressen blir klämda mellan staters och privata aktörers jakt på vinst. Boken skrevs som ett manifest och har väckt livlig debatt i Italien och runt om i Europa, genom sitt passionerade och sakkunniga försvar för allmänningen och våra gemensamma tillgångar.
Läs en recension i Göteborgs-Posten av Malin Lindroth
UGO MATTEI född 1961 i Turin är en internationell auktoritet inom jämförande rättsvetenskap och innehar bland annat en personlig professur vid Hastings College of the Law i Kalifornien. Hans manifest för Gemensam nytta – Beni Communi – väckte stor uppmärksamhet när den kom ut i Italien 2011 och har kommit ut i ett flertal upplagor. Nu finns hans bok också på svenska.