Kommentar
»Jag vet inte vad jag är för klan eftersom jag är en nomad. Vi bor där trädet finns. Det är trädet och stjärnorna som
är vårt tak«
Så säger Salad Hilowles mormor Halima i boken Halima om de sina. Född i Somalia bor hon sedan många år i Ålidhem, Umeå. Läs mer om den vackra boken i Balsam Karams artikel på sidan 19 i denna Balder.
Utanför fönstret är snön ännu djup denna sista söndag i februari. Men solen lyste varm tidigare idag, man kunde sitta en stund på trappen. Grannen berättade att hon hade chiliplantor på gång. Ville vi kanske ha?
Idén om en Balder på temat Längta hem väcktes när vi fick se Ewa Stackelbergs bild och text (sid 7). Som av många av texterna i den här Baldern blir man sittande tyst och i eftertanke efter läsningen:
»Hur ser dina träd ut där, i landet som brinner? Och gatan, balkongerna, arkaderna? En dag, säger du, en dag kommer du tillbaka hem, en dag vänder du hem.«
Läsande och skrivande
Tillsammans bildar numrets texter en vacker, vemodig och hoppfull mosaik av röster och berättelser. Även om redaktören varit med förr så är det fortfarande en sådan glädje att ta emot text efter text, bild efter bild, som vi frågat om, några av alla ni som medverkar hade inte många dagar på er, men ni skrev och levererade, tack!
»Läsande – och skrivande – är alltid magiska handlingar där vi håller minnet vid liv genom att nämna, benämna, sätta ord på och där vi med ordens hjälp utplånar utplåningen genom att helt enkelt strunta i den.« Det är Ellen Mattsons ord, ur talet hon höll vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i december 2022. Nu finns hela talet att läsa i Balder, följt av Kateryna Babkinas dikt »Evig hågkomst«.
En inkluderande skola
I vår utkommer två nya böcker på Balders förlag. Den ena är Flytare av den amerikanske poeten Martin Espada, i översättning av Henrik C. Enbohm. Espadas bok belönades med det prestigefulla National Book Award för 2021 års bästa diktsamling, och är ett lyriskt dokument som vittnar om avgrundsdjup ojämlikhet, men också upprättar den lilla människans plats i världen. Den andra boken är Bildning fantasi revolt av Ruhi Tyson. Boken innehåller åtta essäer om pedagogik, ur baksidestexten hämtar vi följande: »Med exempel ur forskning, skönlitteratur och egen praktisk erfarenhet skissar Ruhi Tyson fram en inkluderande skola som gjort upp med den falska motsättningen mellan teoretisk och praktisk kunskap, och där bildning utgör grunden för såväl individens som samhällets utveckling.«
Konsten att prenumerera
Efter det förra numret, som handlade om Minnet, fick Balder en hel rad nya prenumeranter och så vänliga och uppmuntrande ord om numret och Balder. Roligt är också när ni som varit med några år fortsätter att prenumerera, tack för det. En del har dock glömt att förnya, vi hoppas ni får höra talas om denna vårvinterBalder och passar på att komma tillbaka som prenumeranter, det betyder mycket!
Samvetet och jorden
Bland Balders anteckningar om framtiden finns en idé att sommarens nummer ska låta två teman samverka: samvetet och jorden. Det är ännu bara en skiss, men vi har redan börjat arbeta med numret. Under tiden hoppas vi att ni låter era grannar och vänner få veta att Balder finns. Och att ni blir så intresserade av de nya böckerna från Balders förlag att ni gör en förhandsbeställning, kanske också till era kollegor? Balders redaktion önskar er en god vår och för- sommar, nr 2/2023 anländer på fredag den 9 juni.
M. A.
Innehållsförteckning
Längta hem, Ewa Stackelberg, 7
Sången som ropar inifrån William Butler Yeats »The Lake Isle of Innisfree«, John Swedenmark, 8
Hoppet är en handling Samtal med Camilla Lif, kyrkoherde i Katarina församling, Stockholm, Mats Ahlberg, 11
En läsning av Salad Hilowles, Halima om de sina, Balsam Karam, 19
Fotocollage, Salad Hilowle, 21-23
Birgit och Genghis, Toby Ibbotson, 15
Som i en svängande spegel, Judith Hermanns roman Hemma, Marianne Steinsaphir, 27
Kurdisk dagbok, Trettiofem år före jordbävningen, Katarina Bjärvall, 29
Allt syns som fragment, Ingela Strandberg, 36
Den läsande människan. Ellen Mattson, 40
Evig hågkomst, Kateryna Babkina, 40
Ekande resonanslådor, Om Ida Börjels dokumentärdikt Ringa hem, Ellinor Andersson, 45
Ett särskilt nödens språk, Om Stig Dagermans reportagebok Tysk höst, Anna Sanvaresa, 49
Rötter växer där de får chansen, Jessica Segerberg, 53
Röster från natthärbärget, Mats Ahlberg, 60
En lärodikt om ögonblick, J. Peter Södergård, 62
Till minne av Antonius Zeiher, 64
Medarbetare, 66