Vi håller på att förvandlas till en kultur utan minne och historia, och till sist utan ansvar, där vi överlåter till den ena upphandlade experten efter den andra att lösa det ena eller andra problemet. Om filosofin alls ska ha en roll måste den byta riktning. Den måste inse att dess samtida gestalt, som å ena sidan specialiserad normalvetenskap och å andra sidan självutnämnd etisk expertis, riskerar att svika den ursprungliga sokratisk-platonska anda ur vilken den föddes, nämligen som en övning i att leva som också en övning i att dö, och i att lära sig att tänka väl, genom att pröva sig själv och visa besinning.«
[pullquote]Men denna så kallade expertis har bekvämt glömt filosofins historia och syfte[/pullquote]Så skriver Hans Ruin i en artikel i Dagens Nyheter den 26 februari i år, läs hela artikeln: »Den praktiska filosofins elände«. Bland annat apropå försöken att få liv i några plaströr på Karolinska Institutet i Stockholm – försök som godkänts av institutets medicinetiska råd – skriver Hans Ruin att »Vetenskapens etiska ansvar för den forskning som bedrivs läggs idag ut på entreprenad till en filosofisk expertis. Men denna så kallade expertis har bekvämt glömt filosofins historia och syfte.«
Hans Ruin är professor i filosofi vid Södertörns högskola. Vad han med en så inspirerande precision pekar på i sin artikel är också vad detta Balders temanummer i grund och botten handlar om: Det filosofiska tänkandet får inte bli åtskiljt från handens praktik.
Handens avtryck
Det skulle lätt ha kunnat bli ett dubbelnummer om handen, men numret räcker långt precis som det är. Om och om igen genom numret blir det så tydligt vad handen förmår, med en tafatt liknelse är det häpnadsväckande hur väl den förmår att ta hand om oss, hjälper oss till besinning och glädje. Tack alla ni som bidragit till en av de finaste
Baldrarna på länge! Ett särskilt tack till Astrid Broberg för de fina tranbilderna, de som samsas med Nina Södergrens allra sista dikt, som hon skrev speciellt för Balder.
Världens portar
Under tjugofyra dagar i december 2015 visade poeten Arne Johnsson lika många portar på Facebook, portar från hela världen: Minneapolis, Hanoi, Berlin, Lindesberg, Lissabon, Casablanca, Indien och Gula bergen i Kina, bland annat. Det var lätt att tänka sig dem i en Balder om handen. Väldigt roligt att Arne Johnsson tyckte detsamma, läs också hans anteckning om händer på sidan 30 i detta nummer.
Premiär för Balder Essä
Nu är de snart framme, i maj utkommer de två första titlarna i Balder Essä, en helt ny bokserie från Balders förlag, böckerna är formgivna av Christer Jonson: Gemensam nytta av den italienske professorn i juridik Ugo Mattei och Är du en illusion? av den engelska filosofen Mary Midgley. Båda böckerna har hög aktualitet; Mary Midgleys bok tydliggör och fördjupar diskussionen om filosofins ansvar, Ugo Mattei är ju känd för Balders läsare sedan tidigare för sitt försvar av det allmänna och sin kritik av politikernas bristande förmåga att värna det gemensamma i samhället.
Förnyelse i redaktionsrådet
Balders redaktionsråd består sedan flera år av Ellinor Andersson, Martin Fellkvist, Åsa Magnusson och Sofia Tolis. Stefano Selvani har också varit med i rådet i flera år, vi vill tacka honom för den tiden. Samtidigt är det med stor glädje vi hälsar de tre nya i rådet sedan årsskiftet: Shaji Joseph, Jan Henrik Swahn och Linnéa Wigforss. Läs mer om dem på medarbetarsidorna och läs också deras texter och medverkan i det här numret: »Hur handen väckte människan«, »Rapport från Samos« och »Världens bästa peppar.«
Sommarens Balder
Bästa läsare, vi hoppas att ni får glädje av vårens Balder och lägger märke till vårt anrop på tidskriftens baksida om att Balder behöver fler prenumeranter, nu! Så är det, vi hoppas ni har detta faktum i tankarna under våren och tipsar er arbetsplats, er
vårdcentral, syskon och grannar om att Balder är värd en prenumeration! Under tiden arbetar Balder vidare med nästa nummer, det kommer med all säkerhet handla en hel del
om konst, vetenskap och skönhetens betydelse, sommarbaldern anländer i år den 10 juni, allt väl tills dess!
m.a.
Balder. Nr 1 2016
Heta glas Samtal med Sara Mannheimer – glasblåsare och författare, mats ahlberg 7
Hur handen väckte människan Om The Hand av Raymond Tallis, linnéa wigforss 15
Händernas tur eli sabeth rynell 19
Att vara där flor enghel 21
Skolan behöver återuppfinnas Samtal med Eva Malm om handens betydelse, ellinor andersson 25
Händer – mina ledsagare Ur Handen som handling, eva malm 28
Antecknat om händerna, arne johnsson 30
Portar Fotografier, arne johnsson 2, 5, 31–37
Att sy ihop sig själv Möte med textilkonstnären Sanna Norasdotter, anna sjöstrand 39
En annan blick Om Esther kanske av Katja Petrowskaja, alexandra kronqvist 45
Porten, katja petrowskaja 48
»Något närmare skapelsens hjärta än vanlig t« Paul Klee och Ivan Aguéli på Moderna Museet, berith fröseth 51
Medarbetare 54
Medan man håller någonting i handen Om Den blå klänningen av Michèle Desbordes, åsa magnusson 56
Rapport från Samos, jan henrik swahn 58
Världens bästa peppar, mats ahlberg 61
Människan är binas största problem Om en ny bok i naturlig biodling, tina hellberg 65
Tranor på Öland Fem fotografier, astrid broberg 68–70, 72, 73
Dikt, nina södergren 71